Artykuły
Depresja – kilka definicji
Słowo „depresja” może być używane na określenie stanu występującego u człowieka, niekoniecznie pacjenta, obniżonego nastroju, smutku, przygnębienia, rezygnacji, zniechęcenia, bólu psychicznego. W tym znaczeniu oznacza ono pojedynczy objaw, symptom. ...
Choroba uchyłkowa jelita grubego
Choroba uchyłkowa jelita grubego jest jednym z najczęstszych schorzeń, które dotyka około 1/3 populacji po 60 roku życia....
Problemy z jedzeniem w chorobach przewlekłych i ich skutki
Osoby cierpiące na choroby przewlekłe borykają się często z licznymi problemami związanymi z jedzeniem....
Wybrane choroby układu pokarmowego – biegunka
Biegunką nazywamy stan, w którym dziecko oddaje 3 lub więcej wolnych stolców, lub też 1 płynny stolec z domieszką krwi, śluzu lub ropy w ciągu 12 godzin....
Kobieta ciężarna w podróży
Podróżowanie kobiet w ciąży stało się we współczesnym świecie zjawiskiem powszechnym...
Diagnostyka chorób alergicznych
W ostatnich latach słowa takie jak „alergia” i „uczulenie” stały się bardzo modne i na dobre zadomowiły się w naszym codziennym języku....
Alergie pokarmowe. Przyczyny, objawy, rozpoznawanie, zapobieganie i leczenie
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa (nadmierna, niewspółmierna do bodźca) reakcja immunologiczna organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych po spożyciu pokarmu, na który dana osoba jest uczulona....
Inne trucizny pochodzenia roślinnego
Przekazy ludowe odpowiedzialne były przez wieki zarówno za prawdę, jak i mit o potencjalnie trujących roślinach....
Letnie zagrożenia: użądlenia i ukąszenia, cz. 1 – owady
Lato jest okresem, kiedy znacznie więcej przebywamy na świeżym powietrzu oraz częściej odpoczywamy na łonie przyrody....
Letnie zagrożenia: użądlenia i ukąszenia, cz.2 – pająki, węże i inne
Lato jest okresem, kiedy znacznie więcej przebywamy na świeżym powietrzu, oraz częściej odpoczywamy na łonie przyrody....
Zespół nabytego upośledzenia odporności (AIDS)
Cały świat jest zaniepokojony wzrostem zachorowań na AIDS....
Higiena żywności na wakacjach
Jednym z podstawowych warunków prawidłowego odżywiania jest spożywanie żywności świeżej, przechowywanej w odpowiednich warunkach, zabezpieczonej przed zanieczyszczeniem drobnoustrojami....
Karmienie naturalne – prawda i mit
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia oraz na podstawie doświadczeń wielu pokoleń lekarzy, dietetyków, i co najważniejsze – pokoleń rodziców wiadomo, że optymalne dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia jest karmienie go wyłącznie piersią w pierwszych sześciu miesiącach życia i kontynuowanie tego karmienia przez kolejne sześć miesięcy....
Mam raka stercza. Co dalej?
Rak stercza (inaczej gruczołu krokowego, albo – z łaciny – prostaty) jest bardzo częstym nowotworem dotykającym mężczyzn w starszym wieku....
Najczęstsze objawy chorobowe w dzieciństwie
Okres dzieciństwa to czas pojawiania się wielu, czasami błachych, ale niejednokrotnie niepokojących objawów....
Pierwotniaki pasożytnicze
Pierwotniaki to niewielkie jednokomórkowe organizmy, która w większość nie stanowią dla człowieka zagrożenia....
Robaki u psów i kotów
Musimy pamiętać, że mając w domu psa lub kota należy zadbać o to, aby były regularnie odrobaczane....